De vijf voordelen van dimbare ledlampen

Over led verlichting is enorm veel te vertellen, er is steeds meer over bekend, maar het roept natuurlijk ook veel vragen op. Een van die vragen over led-verlichting is of ledlampen ook dimbaar zijn. Dat is zeker zo, de mogelijkheden met led zijn groot en worden, door de snelle ontwikkeling, ook steeds groter. Maar wat zijn nu eigenlijk voordelen van dimbare led lampen?
Wij zetten de vijf grootste voordelen van dimbare led lampen op een rijtje!

 

Energiebesparing

Een heel interessant voordeel, wat uiteindelijk te voelen is in de portemonnee, is dat dimbare lampen energiebesparend zijn. Gemiddeld zullen dimbare led lampen 30-50% besparen. Het stroomverbruik is dus significant lager.

 

Langere branduren

Dimbare verlichting is niet alleen energiebesparend; hiernaast heeft het ook nog eens langere branduren. Door de ledverlichting te dimmen wordt er minder stroom verbruikt door de led lamp, tevens wordt deze minder warm, wat zorgt voor een langere levensduur.

 

0 – 100% dimbaar

Niet elke dimbare lamp kan 0 – 100% dimmen. Er zijn spelers in de markt die zich hebben gespecialiseerd in het dimmen van ledverlichting. Door het gebruik van verschillende elektronica kunnen sommige ledverlichtingsoplossingen volledig gedimd worden van 0 tot 100 procent.
Doordat deze dimbare verlichting regelbaar is in zijn intensiteit, kan elke gewenste sfeer gecreëerd worden. 80 tot 100% bijvoorbeeld is verantwoorde werkverlichting. 50% en lager wordt gezien als sfeerlicht.

 

Aanpassen aan sfeer

Dat verlichting volledig dimbaar is heeft als voordeel dat het helemaal aangepast kan worden aan de wensen van de gebruiker. Natuurlijk kan het ook aangepast worden aan het doel van de ruimte of de sfeer die men wil creëren. Sfeer is de stemming of het gevoel dat een omgeving uitstraalt. Sfeer kan ervoor zorgen dat mensen zich prettig of juist niet prettig voelen. Met dimbare led lampen kan een warme kleur gemaakt worden die ervoor zorgt dat men zich comfortabel voelt.

 

Weinig warmte ontwikkeling

Het laatste, maar zeker niet onbelangrijke voordeel van dimbare led lampen is dat deze weinig warmte produceren. Doordat er geen warmte ontwikkeling ontstaat, zorgt dit voor weinig schade aan materialen die zich dicht bij het armatuur bevinden. Dit betekent dat er minder schade zal zijn dan in het verleden met traditionele verlichting, die wel warm werd. Denk je eens in: een retailer die een hippe modewinkel heeft wil natuurlijk geen brandgaten in zijn kleding. Maar ook goed voor te stellen is dat een museum geen verkleuring bij kostbare topstukken wil. Ook in theaters is dimbare verlichting erg belangrijk omdat bij het uitgaan van de zaalverlichting het dusdanig donker moet zijn dat het decor direct zichtbaar is.

 

 

- Annemieke Casteelen, Sales & Inspirator Experience