Willemstraat en Nassaumonument Breda

Breda als ‘smart city’. Als onderdeel van dit plan werd de verlichting in onder andere de Willemstraat aangepakt. De straat die de verbinding vormt tussen het Centraal station en de bruisende binnenstad van Breda. Een welkom of ‘tot ziens’ voor reizigers van en naar deze stad. Dat vraagt om een uitnodigende sfeer. Zo vonden ook de gemeente Breda en lichtontwerpster Ellen de Vries. Ellen paste het idee om met witlicht te gaan werken aan naar een meer sfeervolle uitwerking. Eentje die een subtiel WOW-gevoel ademt. En wij? Wij zorgden ervoor dat het ontwerp voor de klassieke full colour straatverlichting op de juiste manier werd omgezet naar realisatie én dat deze ook nog op afstand aangestuurd kan worden. 

icon-light-bulb.svg
Licht

Slimme verlichting

Waar in eerste instantie het idee op tafel lag om voor de nieuwe verlichting van de Willemstraat te gaan werken met witlicht, stelde Ellen de Vries voor om daar ook de kleuren rood, groen en blauw aan toe te voegen. En als we het hebben over ‘smart city’, is die toevoeging een ontzettend goed idee. Hierdoor krijg je namelijk de mogelijkheid om verschillende sferen te maken. Bijvoorbeeld een romantische, warme sfeer. Een stuk sfeervoller dan enkel koude, witte verlichting. “Een straat die je ervaart als meer sfeervol, ervaar je ook als veiliger”, vertelt Ellen. Kortom, dankzij de nieuwe verlichting wordt de wandeling die je vanaf Station Breda naar de stad maakt een stuk aangenamer. Ellen: “Je gaat Breda ook in de avonduren meer ervaren als die mooie historische stad, zoals die is.

Slimme aansturing

Door te variëren in sfeer en lichtintensiteit, kunnen we het licht in de Willemstraat dankzij de full colour optie én de aansturing afstemmen op seizoenen, identiteit van de stad, weersomstandigheden, feestdagen of het uur van de dag. De ledverlichting is in iedere willekeurige kleur in te stellen. Zo kan de straatverlichting bijvoorbeeld van een intieme, naar een meer warme sfeer gaan. Wanneer Breda gaat slapen, is dat aan het licht te merken, doordat deze in een neutrale stand gaat. Voor de programmering daarvan houden we uiteraard rekening met lichthinder en vervuiling.

Slim Nassaumonument

Ook het Nassaumonument in park Valkenberg is onderdeel van het ‘smart grid’, welke Ellen voor de gemeente Breda ontwikkelde om Breda te voorzien van slimme verlichting. In september 2016 werd alle verlichting in de Willemstraat en bij het Nassaumonument officieel geopend.

Op zoek naar slimme verlichting voor jouw stad?

Of een andere vraag? LAAT JE GEGEVENS ACHTER, NEMEN WIJ CONTACT MET je OP!

U bent al geverifieerd.
Moment geduld...