Pas op met goedkope ledverlichting

Zomer: bijna is het zover. Het boeken van een vakantie. Het boeken van een vakantie is net als het aanschaffen van ledverlichting. Wat heeft ledverlichting te maken met het boeken van een vakantie? Wij vertellen het je hier.

Er zijn genoeg betrouwbare reisbureaus te vinden die ervoor zorgen dat u totaal ontzorgd wordt. Als er op plaats van bestemming iets niet in orde is, zorgt het reisbureau ervoor dat dit alsnog in orde komt. Hoe anders kan dit zijn wanneer u de goedkoopste vakantie boekt. Er bestaat een mogelijkheid dat u goed gokt en een heerlijke vakantie tegemoet gaat. Maar de kans dat u uw verwachting moet bijstellen op plaats van bestemming is aanzienlijk. De foto’s zagen er goed uit, net als de beschrijving van het hotel, maar het viel behoorlijk tegen. De kans op een heerlijke vakantie neemt af.

Ledverlichting is op veel plaatsen verkrijgbaar. De prijsverschillen kunnen enorm zijn. Het prijsverschil geeft vaak het verschil in kwaliteit aan. Maar dan is het goed om te weten waar dit kwaliteitsverschil ontstaat. Is dure ledverlichting beter dan goedkope ledverlichting? En zo ja, waarom dan? Verschillen, overeenkomsten en mogelijke gevaren worden hieronder besproken.

Verschillen in ledverlichting

Er vallen grote verschillen waar te nemen in ledverlichting. De grootste verschillen zijn waar te nemen in levensduur, garantie, lichtintensiteit, materiaal, kleurechtheid en de powerfactor. Met deze factoren kan beoordeeld worden of het kwalitatief goede of slechte ledverlichting is.

Levensduur

Ledverlichting heeft als voordeel dat het veel branduren heeft. Zeker wanneer er gekeken wordt naar andere verlichting, zoals bijvoorbeeld halogeen, heeft ledverlichting een langere levensduur met veel branduren. Deze lange branduren worden beloofd bij kwalitatief goede ledverlichting, en niet bij goedkope ledverlichting.

Garantie

Een tweede factor in het beoordelen van ledverlichting is de garantie. Een essentieel onderdeel. Producenten van goedkope ledverlichting geven hooguit een jaar garantie. Terwijl fabrikanten van kwalitatief goede ledverlichting tot wel 5 jaar garantie geven.

Lichtintensiteit

Een derde factor waarop led beoordeeld wordt is de lichtintensiteit. Bij kwalitatieve ledverlichting gaat de lichtintensiteit lineair langzaam achteruit. Goedkope ledverlichting daarentegen gaat met flinke dalen achteruit, waardoor het veel eerder aan vervanging toe is.

Materiaal

Fabrikanten van goedkope ledverlichting besparen zoveel mogelijk op de materialen, om de goedkoopste prijs aan te kunnen bieden. Dit zijn vaak essentiële onderdelen van led. Dit hoeft niet altijd verkeerd uit te pakken, maar het is als balanceren op een dun koord. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de koeling van de ledverlichting. Wanneer de koeling niet optimaal is dan zullen de ledmodules smelten en doorbranden wat in sommige gevallen zelfs leidt tot verandering van kleur.

Kleurechtheid

Dit is vooral een probleem bij goedkope ledstrips. Slechte kleurintensiteit houdt in dat de kleur niet goed verdeeld is over de strip. Met andere woorden, er valt kleurverschil waar te nemen. Dit is bij kwalitatief goede ledstrips absoluut niet het geval.

Powerfactor

Tot slot is powerfactor nog een belangrijk verschil tussen ledverlichting. Powerfactor is een waarde tussen 0.1 en 0.95. Bij een powerfactor lager dan 0.9 wordt er ongebruikte energie teruggestuurd naar de meterkast. Wanneer het gaat om veel lampen bestaat er een mogelijkheid dat er onderdelen in de meterkast doorbranden. Kwalitatieve goede ledverlichting heeft een hoge powerfactor, waardoor er weinig energie wordt verspild.

Pas dus op met goedkope ledverlichting!

De verschillen in ledverlichting kunnen groot zijn. Het is belangrijk om u te laten adviseren bij de aanschaf van ledverlichting. Anders zou goedkoop nog wel eens duurkoop kunnen worden.

Wacht niet langer af waar het vliegtuig u brengt, maar boek een welverdiende en voorbereide vakantie, koop kwalitatieve ledverlichting.