Quotes over verlichting

Hieronder hebben wij een aantal quotes en citaten voor u verzameld, die vertellen waarom LED verlichting een goed idee is.

Interactiviteit tussen licht en de gebruikers is in opkomst. Zo zal het licht in de supermarkt om 8 uur in de ochtend niet hetzelfde zijn als om 8 uur in de avond. Of in een schoolgebouw kunnen bijvoorbeeld bepaalde kleuren aan het licht worden toegevoegd om de prestaties van de leerlingen te prikkelen. Slim licht heeft de toekomst.” “Als het om energiezuinige verlichting gaat, dan draait het niet alleen om de besparing die het oplevert voor de consument. Ook de beleving van licht is belangrijk en zeker ook de lichtkwaliteit. Led bijvoorbeeld is goed te sturen en heel exact te dimmen. Een paar jaar geleden was het misschien nog te ingewikkeld en te technisch om het te bedienen, maar het is een stuk simpeler geworden.”
— Berry van Egten: lichtdocent bij Lighting Design Academy

 

“Het besluit van de EU om de gloeilamp te verbieden is een goede start voor regelgeving voor energie-efficiënte lichtbronnen. Mogelijk is het ook een stimulans voor lichtfabrikanten om lichtbronnen verder te ontwikkelen voor toepassingen waarvoor de regelgeving van nu nog te prematuur is gebleken.” “De eigenschappen van nieuwe energiezuinig verlichting zijn veelbelovend. De kleurweergave en regelbaarheid zullen in de nabije toekomst die van gloeilampen steeds dichter gaan benaderen.”
— Rienk Visser, Lichtontwerp en –advies

 

“De Europese Unie stelt eisen aan de energiezuinigheid van diverse apparatuur die op de markt gebracht wordt. Daarmee worden consumenten en bedrijven bewust gemaakt van de verschillen in energiekosten van apparaten en het milieu profiteert mee. Omdat gloeilampen alleen in onzuinige uitvoering bestaan, zullen consumenten over moeten schakelen naar andere vormen van verlichting. Dat is misschien even wennen, maar gelukkig zijn er prima alternatieven en mogelijkheden om te bepalen welk type lamp geschikt is voor elke toepassing.” “Consumenten denken soms dat verlichting een klein onderwerp is, en de uitfasering dus symboolpolitiek is. Niets is minder waar. In een gemiddeld huishouden gaat de meeste elektriciteit naar verlichting, en daar is makkelijk op te besparen. Doordat onzuinige lampen straks ook niet meer verkrijgbaar zijn, gaat dat uiteindelijk vanzelf. Beter is het om niet te wachten tot lampen kapot gaan, maar direct spaarlampen of ledlampen aan te schaffen:  hierdoor is gemiddeld 65 euro per jaar te besparen. Die aanschafkosten heb je er dan zo uit!”“Milieu Centraal merkt ook dat consumenten soms denken dat een spaar- of ledlamp in de vuilnisbak of zelfs de glasbak gegooid zou kunnen worden. Terwijl het klein chemisch afval is. Aan de vele innamemogelijkheden kan het bijna niet liggen. blijkbaar weten consumenten nog niet dat ook deze lampen bij het chemisch afval behoren.”
— Frouke Pieters, onderzoeker energiegebruik en –besparing MilieuCentraal