Kippenvel van top tot teen

Al 10 jaar op rij kunnen inwoners en bezoekers van Amsterdam tijdens de donkere maanden genieten van een goede portie kippenvel. Niet alleen door het koude weer in deze periode, maar ook vanwege de indrukwekkende lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival. En we garanderen je: die kippenvel is het meer dan waard! Voor de 10e editie van het ALF heeft de organisatie de favorieten van de afgelopen jaren uit de oude doos gehaald. Tien ongelofelijk gave installaties zorgen voor een adembenemende indruk. En wij mochten een paar kunstwerken helpen om dat level van spectaculaire WOW te behalen! Nieuwsgierig naar het verhaal achter deze lichtkunstwerken? Lees dan zeker even verder!

MR. J.J. VAN DER VELDEBRUG

In 2018 heeft deze brug in het Oosterdok flink wat harten gestolen. Die van ons, maar ook zeker die van alle voorbijgangers. “Een complexe verschijning, met een eenvoudig principe”, zo omschrijft kunstenaar Peter Vink zijn ontwerp. De boog van de brug bevat vele driehoeken. Deze driehoeken zijn voorzien van witte led lijnen die als het ware richting de lucht en richting het water wijzen. .. Met het concept wilde de kunstenaar ervoor zorgen dat de led lijnen vanuit elke richting te zien zijn. Als een soort gigantische ‘tube lights’. De uitdaging voor het verlichten van deze brug? Alle led lijnen “weerproof” maken. En niet alleen dat! De led lijnen lopen namelijk door in het water, dus waterproof verlichting was een must. Een ding is zeker: deze normaal bescheiden brug is tot een opvallend WOW kunstwerk getransformeerd!

1.26

Het mooie lichtkunstwerk 1.26 vliegt de hele wereld over, maar blijft gelukkig nog een tijdje in onze hoofdstad hangen. Janet Echelman liet zich voor dit kunstwerk inspireren door de manier waarop alles op onze Aarde samenhangt. De Amerikaanse kunstenares gebruikte laboratoriumgegevens van NASA en NOAA over de effecten van de aardbeving in Chili in 2010, en vooral de daaruit voortvloeiende 1,26 microseconde kortere dagen op Aarde. De vorm van het kunstwerk is geïnspireerd op de verschillende golfhoogtes van tsunami’s. Door het unieke en dynamische verlichtingsprogramma van veranderende en contrasterende kleuren op het kunstwerk, krijgt het water eronder ook een bijzonder effect. Je wordt als het ware uitgenodigd om na te denken over hoe de mens deel uitmaakt van een groot geheel en dat wat iemand doet effect heeft op je gehele omgeving. Daar moesten wij ook over nadenken, want we wilden niet dat onze verlichting per ongeluk bij de buren naar binnen zou schijnen. Gelukkig is alles goed gekomen en kan je nu genieten van een kippenvelmomentje bij 1.26.

OOK ZO'N WOW LICHTOBJECT?

LAAT JE GEGEVENS ACHTER, NEMEN WIJ CONTACT MET je OP!

U bent al geverifieerd.
Moment geduld...