“LICHT IS LEVEN, BLIJHEID, FEESTELIJKHEID” – Gerard Philips

Gerard Philips verwoordde het belang van licht ooit heel mooi: "Licht is leven, licht is blijheid, licht is feestelijkheid”. Samen met zijn vader Frederik richtte hij in 1891 de eerste gloeilampenfabriek - Philips & Co - op in Eindhoven. Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan in 2021, schenkt Philips een kunstwerk van het lichticoon Gerard aan de gemeente Eindhoven. Niet zomaar een kunstwerk, maar een gigantische, zeven meter hoge buste waarbij licht uiteraard niet ontbreekt! Een enorme eer dat Livingprojects de technische engineering mocht verzorgen van het kunstwerk. 

Andreas Hetfeld ontwierp het kunstwerk en Signify - van oudsher Philips Lighting - maakte het lichtontwerp. Sinds afgelopen zomer is er aan dit prachtige eerbetoon van Gerard Philips gewerkt. Na een boottocht van de werkplaats in Millingen, via Zaltbommel (geboorteplaats van Gerard), naar Eindhoven, werd het reusachtige beeld eindelijk onthuld. Op 15 mei, de oprichtingsdatum van Philips, overhandigde Roy Jakobs (CEO Philips) het kunstwerk aan de burgemeester van Eindhoven in het Gloeilampenplantsoen op Strijp-T. 

MONNIKENWERK

Als partner van Signify mocht Livingprojects de verlichting installeren op én binnenin dit bijzondere werk. We vertaalden het lichtontwerp van Dick Rutten (Signify) naar lichtscenes. We moesten op zoek naar nieuwe oplossingen en posities, want het enorme beeld is opgebouwd uit 500 stalen ringen en 4659 losse onderdelen! Het installeren van de verlichting was soms echt monnikenwerk, maar dat deden we uiteraard met dezelfde passie voor licht als Mr. Philips himself. 

BLINDED BY THE LIGHT

Licht speelt – logisch - een essentiële rol in het kunstwerk. Tussen de vele lagen staal zitten tussenruimtes waar licht doorheen schijnt. Het beeld is niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bekijken. Via een opening in de vorm van een gloeilamp kun je het werk inlopen, waar je langs alle kanten wordt ondergedompeld in licht. Een unieke ervaring die je ongetwijfeld 100% kippenvel bezorgt. 

HOME SWEET HOME

Het kunstwerk is tijdelijk geplaatst in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T. Later dit jaar, wanneer de opknapbeurt van het Victoriapark in de binnenstad af is, krijgt Gerard daar een vaste plek. Op steenworp afstand van de eerste Philips-fabriek aan de Emmasingel. 

TEAM CITIES & BUILDINGS

Dit project werd uitgevoerd door team Cities & Buildings. 

De aandacht grijpen en niet meer loslaten. Team Cities & Buildings zorgt ervoor dat jij jouw boodschap vertelt met een gigantische impact. Of je nou meer bezoekers naar je gemeente wil trekken, een monumentaal pand wil verlichten of een boost wil geven aan je zichtbaarheid; the sky is the limit wat ons betreft! Laat je verbazen over wat onze technieken in licht, geluid, beeld en aansturing voor jouw pand kunnen doen.

OOK EEN bijzonder object in de spotlights zetten?

LAAT JE GEGEVENS ACHTER, NEMEN WIJ CONTACT MET je OP!

U bent al geverifieerd.
Moment geduld...