2 min leestijd

Inspiring cities, Marketing

Laura.jpg

Laura Slaa

15 apr. 2021 08:51

een slimme stad, wat betekent dat eigenlijk?

 

Een slimme stad, digitale stad, stad van de toekomst of gewoon smart city. Het maakt niet uit hoe je het wilt noemen, het gaat erom wat het doet: een breed scala aan mogelijkheden en unieke oplossingen bieden voor jouw stad om het algemeen maatschappelijk belang en het stadsbeeld te optimaliseren. En met een breed scala aan mogelijkheden bedoel ik ook écht breed. Met verschillende technieken in licht, beeld, geluid, geur en aansturing is er namelijk ontzettend veel te bereiken in een smart city! 

 

icon-light-bulb.svg
Licht
icon-speaker.svg
Geluid
icon-eye.svg
Beeld

First things first: wat is een smart city?

Een smart city wordt gedreven door data en algoritmes uit de stad. Dit kan data zijn die is opgepikt door sensoren in de stad. Denk hierbij aan strips in een wegdek die de verkeersdrukte meten. Hier kunnen verkeerslichten op inspelen door bijvoorbeeld de snelheid van het op groen springen aan te passen. Je kan ook denken aan afvalbakken die met sensoren aangeven wanneer deze vol zitten. Deze geven weer een seintje aan de plaatselijke afvalverwerking die deze weer leeghaalt. 

Deze sensoren werken met realtime data. Uit al deze data kan nuttige informatie gehaald worden. Is het bijvoorbeeld iedere dag erg druk op dat ene kruispunt? Dan kunnen hier weer oplossingen in licht, beeld geluid, geur of aansturing voor bedacht worden om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen! 

 

De hele stad in connectie

Met technologie staat de hele stad in connectie. Niet alleen met de inwoners, maar ook met de omgeving. Hoe fijn is het als dat ene vervelende stoplicht die áltijd op rood staat nu gelijk op groen springt terwijl jij door de stromende regen fietst? Ook veiligheid wordt geoptimaliseerd met deze connectie. Denk bijvoorbeeld aan stoplichten die op groen springen wanneer er een ambulance langs raast of dimlichten die op 100% gaan wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden. 

 

Waarom een smart city? 

Wanneer je van jouw stad een smart city maakt kan je de omgeving optimaliseren op gebied van veiligheid, duurzaamheid, mobiliteit, economie en infrastructuur. En dat niet alleen, denk maar eens aan de reputatie van jouw stad die omhoogschiet wanneer jij een stad creëert waar iedereen zich veilig en prettig voelt en de cijfers in criminaliteit en ongevallen dalen. 

 

Ook een slimme stad?

Met een smart city zijn de oplossingen eindeloos, dat realiseren wij ons ook. Het is daarom goed om na te denken over welke problemen jij in je stad wil aanpakken en wat je wil dat jouw stad uitstraalt. Speciaal voor dit soort vragen hebben we een kick-start sessie ontwikkeld waar we jouw pijnpunten om gaan zitten in creatieve oplossingen in licht-, beeld-, geluid-, geur- en aansturingtechnieken. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en wat jij eruit kan halen? Neem dan contact op!