2 minuten

Inspiring cities

Kim_500x500.jpg

Kim Fontein

21 okt. 2021 22:49

JOUW TUNNEL OMTOVEREN TOT DE WOW VAN DE OMGEVING

Iedere gemeente verdient het om een hoogtepuntje te hebben. En soms zijn de laagst gelegen gebieden de beste plek om een hoogtepunt toe te voegen!  Tunnels en onderdoorgangen zijn ontzettend goede plekken om een beetje extra sfeer en een veilig gevoel toe te voegen. Maar hoe doe je dat?

icon-light-bulb.svg
Licht
Wat verlichting doet voor je tunnel of onderdoorgang

Een tunnel waar je met een gerust hart doorheen loopt of fietst, dat is wat je wilt in je gemeente. De juiste verlichting kan je hierbij helpen. Door middel van goede verlichting zorg je ervoor dat een voetganger of fietser zich ook tijdens de avonduren net wat veiliger en prettiger voelt. Functionele tunnelverlichting zorgt voor zichtbaarheid. Maar wist je dat gekleurde verlichting voor een nog veiliger en comfortabeler gevoel zal zorgen? Daarom is het belangrijk om extra verlichting toe te voegen om een echte, unieke, wow route te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan dynamische verlichting, waardoor je elke keer dat je door de tunnel komt een andere ervaring beleeft. Helemaal wanneer je de verlichting van de tunnel op afstand aanstuurbaar maakt, en dat is allemaal mogelijk!

 
Een extra wow-effect dankzij interactie

Een dynamische tunnel is een ding, maar je kan van jouw tunnel ook een interactieve tunnel maken. Denk bijvoorbeeld aan dat dag en nacht voor een andere hoeveelheid licht zorgt. Of dat de hoeveelheid verkeer gereflecteerd wordt in de verlichting. Dit kan doormiddel van sensors. Hierdoor heb jij een speciaal momentje voor iedere voorbijganger, maar ook een tunnel die precies op de situatie is afgestemd! En als je helemaal interactief bezig wilt zijn, kun je ook omwoners vragen om kleurensuggesties die ze graag willen terug zien in de tunnel. Op die manier zorg jij dat jouw tunnel wow toevoegt aan iedereen die voorbijkomt! 

Deze tunnels gingen je voor

De Veentunnel in Deventer is een goed voorbeeld van een dynamische én interactieve tunnel. Naast functionele verlichting, is er decoratieve verlichting geplaatst. Toen deze geplaatst werd, is er aan omwonenden om input voor kleurenschema’s gevraagd. Op deze manier is er interactie met de buurt toegevoegd. Maar de verlichting wordt ook aangepast op bijvoorbeeld seizoenen, feestdagen of zelfs voetbalwedstrijden! De verlichting houdt met een sensor de hoeveelheid daglicht in de gaten. Zo is er constant een veilige hoeveelheid licht in de tunnel.

Maar ook in het zuiden van het land hebben we een opvallende WOW tunnel: de Willem II passage in Tilburg. Deze slimme tunnel heeft interactieve verlichting die door middel van sensors reageert op het weer, het tijdstip en de beweging in de passage. De verlichting kan op pixelniveau worden aangestuurd, en dus is er veel mogelijk. Naast dat deze verlichting erg mooi is, is er nog een bijkomend voordeel: de verlichting zorgt voor minder vandalisme. En net zo belangrijk: de verlichting zorgt natuurlijk ook voor meer WOW!

 
OOK EEN WOW-TUNNEL?

Heb jij bij het lezen van deze blog ook last gekregen van tunnelvisie? Of ben je misschien benieuwd wat wij nog meer kunnen bieden? Wij denken graag mee in creatieve en technische concepten voor jouw stad of gemeente. Neem contact met ons op voor meer informatie!