2 min leestijd

Inspiring cities, Marketing

Laura.jpg

Laura Slaa

20 mei 2021 08:51

verhoog sfeer en veiligheid met slimme tunnels

 

Als je aan een tunnel denkt, zal je misschien niet gelijk springen van enthousiasme. Je zal misschien eerder denken aan een praktische doorgang, gruwelen bij het idee van die ene donkere, verlaten tunnel in jouw gemeente of hier gewoon geen specifieke gedachte over hebben. Toch zijn er tunnels die wél spraakmakend zijn en je even dat wow-momentje geven. Deze tunnels zijn voorzien van de nodige technieken in licht en sensoriek en daarmee echt een feestje om onderdoor te gaan! 

 

icon-light-bulb.svg
Licht

 

DYNAMISCHE VERLICHTING

Die feestelijke onderdoorgang in een tunnel creëer je het beste door middel van dynamische verlichting. Dynamische verlichting zorgt voor een echt stukje WOW in een stad of gemeente, zoals bij De Zwerm in Eindhoven. Hier meten sensoren de activiteit in de tunnel en hierdoor bewegen honderden ledlampjes als een zwerm vogels mee met de verkeerstromen.

Naast beweging kan ook het tijdstip van de dag en hoe de weersomstandigheden zijn buiten de tunnel invloed hebben op de dynamische verlichting. Dit is te zien bij onder andere de Willem ll passage in Tilburg. De slimme verlichting verandert hier gedurende de dag en past zich aan op de hoeveelheid verkeer van het moment. Dit levert een veilige omgeving én een wow-momentje op voor iedere voetganger en fietser! 

 

SMART OP AFSTAND

Het mooie van deze technieken is dat ze op afstand bestuurbaar zijn en de mogelijkheid hebben om vooraf ingesteld te worden. Er kunnen bijvoorbeeld kleuren en patronen voorgeprogrammeerd worden. Stel deze in op bepaalde seizoenen of feestdagen en je hebt voor ieder moment een toffe sfeer gecreëerd!

 

Slimme stad
 

 

EEN INTERACTIEVE TUNNEL

Je zal er misschien niet gelijk aan denken, maar met de juiste techniek kan er ook interactie opgewekt worden tussen een tunnel en bewoners in de omgeving. Laat bijvoorbeeld buurtbewoners suggesties indienen voor verschillende kleuren die ze in een tunnel terug zouden willen zien. De buurtbewoners van de Veentunnel in Deventer hebben dit al mogen doen. Zo is er niet alleen een veilige én sfeervolle tunnel gecreëerd, maar ook blije buurtbewoners die echt iets toe kunnen voegen binnen de gemeente!

 

EEN DUURZAME TUNNEL

Met interactieve en dynamische verlichting kan je niet alleen de verbinding leggen tussen stad en inwoners, maar kan ook de duurzaamheid geoptimaliseerd worden. Door middel van de sensoren die buiten de tunnel het daglicht meten kan verlichting in een tunnel aangestuurd worden. Zo kan er altijd een veilige en duurzame hoeveelheid licht afgegeven worden in een tunnel.   

  

Slimme stad
 

 

OOK EEN WOW-TUNNEL?

Heb jij bij het lezen van deze blog ook last gekregen van een tunnel tunnelvisie? Of ben je misschien benieuwd wat wij nog meer kunnen bieden? Wij denken graag mee in creatieve en technische concepten voor jouw stad of gemeente. Neem contact met ons op voor meer informatie!