2 minuten

Inspiring cities

Laura.jpg

Laura Slaa

28 sep. 2021 22:49

ZO VERHOOG JIJ DE VEILIGHEID IN JOUW STAD OF GEMEENTE

Iedere stad of gemeente heeft het nodig: verlichting. Dat is iets waar je niet onderuit komt, want het zorgt voor zicht in het donker. Je ziet vaak dat verlichting rond zonsondergang aanspringt en rond zonsopgang weer uit. Erg handig, maar dat kan slimmer! Met slimme, connectieve verlichting kan je namelijk jouw stad of gemeente een boost geven in sfeer en doorstroom, maar ook in veiligheid! En dat laatste; daar zoom ik in deze blog even op in.

icon-light-bulb.svg
Licht
Connectieve verlichting voor veiligheid

Verlichting zorgt voor een beter zicht ’s nachts, dat is natuurlijk fijn! Alleen heb je niet overal een felle spotlight nodig (alhoewel jij zeker wel een plekje in de spotlight verdient, natuurlijk). Met connectieve verlichting en slimme sensors is het mogelijk om de juiste hoeveel verlichting te creëren op iedere plek. Sensors kunnen namelijk meten hoe druk het is op een plek en hier de verlichting op aanpassen. Niet alleen handig en heel erg veilig, maar ook nog eens duurzamer. Zo hoeft namelijk niet alle verlichting continue op 100% te branden. Daarnaast kan connectieve verlichting zorgen voor extra zichtbaarheid bij ongelukken. Denk aan sensors die reageren op een harde knal, zoals een auto-ongeluk. Met een dergelijke knal schiet de verlichting naar 100% en hebben omstanders en hulpverleners voldoende zicht op het ongeval. 

 

Case in connectieve verlichting: Veentunnel in Deventer

De Veentunnel in Deventer is een mooi voorbeeld van connectieve verlichting en veiligheid. De gemeente Deventer wilde namelijk niet alleen de sfeer en energiezuinigheid in de tunnel aanpakken, maar ook de veiligheid! Hier is op in gehaakt door middel van dynamische verlichting in combinatie met een camera. Deze camera pikt omgevingsfactoren op, zoals de hoeveelheid daglicht. Zo wordt er gezorgd dat de tunnel continue is voorzien van voldoende verlichting. Dit kan soms dus wat meer zijn en soms wat minder. Lekker energiezuinig en extra veilig!

 

 
Case in connectieve verlichting: Willem ii passage in Tilburg

De Willem ll passage in Tilburg zorgt niet alleen voor een mooie toegangsweg tussen de binnenstad en de spoorzone, maar laat ook zien hoe smart deze city wel niet is.  Deze onderdoorgang zorgt voor voldoende licht op basis van omgevingsfactoren, maar meet daarnaast ook beweging in de passage. Hier reageert de connectieve verlichting op door zich aan te passen aan de beweging. Bij grote groepen kan de verlichting dus sterker en dynamischer worden dan wanneer er één enkele fietser passeert. Je kan je voorstellen dat dit dus niet alleen bijdraagt aan de veiligheid, maar ook zeker aan de sfeer in de omgeving!

OOK CONNECTIEVE VERLICHTING IN JOUW STAD OF GEMEENTE?

Ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is met connectieve verlichting? Of ben jij al helemaal overtuigd dat jouw stad of gemeente ook wel connectieve verlichting kan gebruiken? Neem dan contact  met ons op! Onze specialisten inspireren je graag verder in de mogelijkheden en helpen jou je droom in connectieve verlichting te verwezenlijken!